Välkommen!

Det här är en blogg med varierande recept som är lätta att baka ihop själv. Vi är fyra tjejer som skapat denna blogg i samband med vårat projektarbete som vi hållt på med nu i sista ring. Vårt motto är "om vi kan så kan alla", just för att vi inte är några proffs men ändå lyckats bra! Vi har lite olika kategorier som recepten hamnar under och dessa kan ni se på bloggen under titeln "Kategorier".
 
Vi hoppas att ni finner bra tips och insperation ifrån våran blogg och önskar er lycka till med bakandet! 

Energibars

 
Makalöst goda bars som man kan äta direkt efter träningen eller varför inte som mellanmål?
 
Det här behöver du:
Recept för 12 bitar.
-1 dl havregryn 
-1 dl linfrön
-1/2 dl blandade nötter (du väljer själv vad du vill ha)
-1 dl torkade frukter
-riven skal från en citron
-1 msk honung
-2 äggvitor 
-80 gram mörk choklad (kan uteslutas)
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 125 grader. Mixa alla ingredienser utom chokladen i en mixer. Tryck ut smeten på en blåt med bakplåtspapper till en ca 1 cm tjock platta. 
Grädda mitt i ugnen i 17 minuter. Låt kakan svalna ordentligt i kylskåpet, gärna över natten och skär dem sedan  i lagom stora portioner. Om du vill göra dina bars extra goda så smälter du chokladen i en vattenbad och häller sedan över den kalla kakan. Skär i kakan när chokladen har stelnat. 
 
Tips:
1. När du ska skära i barsen spola kniven lite gran med varmt vatten så går det lättare att skära. 
2. Slå in dem en och en i plastfolie- perfekt att ha i träningsväskan. 
 
*Vattenbad = en skål som står över kokande vatten.
 
Kanske kunde det innehålla lite mer protein för att vara optimala rent näringsmässigt men ett par äggvitor har man iallafall haft i. Och det viktiga sockret kommer från honungen och dem torkade frukterna. 

Hemmagjord sushi

Jag kan verkligen rekommendera detta sushi recept!
 
Sushiris
Du behöver:
7 dl rundkornigt ris, sushiris 
8 dl vatten 
5 msk ris vinäger
5 msk socker
1 tsk salt
 
Så här gör du:
Skölj riset tills vattnet är någorlunda klart. Låt rinna av i durkslag. Mät upp med vatten i en riskokare ock koka riset. Eller mät upp i kastrull och koka 1 – 2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i 15 – 20 minuter. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Låt stå 10 minuter. 
Blanda och värm försiktigt vinäger, socker och salt så att det löser sig. Låt svalna. Sprid ut riset i en ”Hangiri” eller en bredbottnad balja, bunke eller på ett ugnsbleck. Tillsätt sushivinäger. Dela på riskornen genom att dra en “Shamoji” eller slickepott kors och tvärs genom riset. Låt svalna till rumstemperatur. Förvara i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Använd riset så fort som möjligt samma dag, endast i nödfall dagen efter.
 
Maki
Du behöver:
Recept för 7-9 personer, beräkna cirka 4-6 bitar per person. 
En bambumatta (Makisu)
1 Noriblad, torkat blad av sjögräs
en skål med vatten och lite vinäger
nykokt rumsvarmt sushiris, ca 1,5 dl per rulle 
Wasabi (pasta på grön pepparrot) 
fisk och grönsaker i strimlor, exempelvis lax, gurka och avocado se förslag längre ner. 
Beräkna cirka 30 gram fisk per rulle
 
Så här gör du:
Lägg ett blad sjögräs med den blanka sidan nedåt på bambumattan och de största ränderna vågrätt. Blöt handen, ta en hand ris och "smula" ut, sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet, du behöver inte trycka fast det utan bara smula ut det. Lämna 2 cm upp och nedtill. Kläm fast lite wasabi på noribladet uppe vågrätt längs kanten av riset. Lägg strimlor av fisk och grönsaker i mitten på riset. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle. Blöt toppen av noribladet längs kanten och fortsätt rulla ihop hela rullen. Prova några gånger så får du snart kläm på det hela. Låt rullen vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv.
 
Förslag till fyllning av Makirullar: 
- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi 
- Tonfisk samt Wasabi - Gurka samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avocado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
-Morot, gurka,avokado
majonäs, sesamfrön, lax, gurka (California rullar)
Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök.
 
Nigiri – sushi (riskuddar toppade med fisk)
Du behöver:
Recept till cirka 4 bitar per person
En skärbräda, 
En vass kniv
En skål med vatten och vinäger.
Fiskfiléer, skurna i bitar, beräkna cirka 10-15 gram styck, (se förslag
Sushi-ris)
Wasabi
 
så här gör du:
Förbered fisk och ris. Ta upp en bit fisk med vänsterhanden, stryk en fingertopp Wasabi på fisken. Doppa högerhanden i vattnet och forma en liten dolme. Pressa ihop risdolmen och fisken.

Förslag till fiskar och topping till sushi: 
- Lax (Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses)
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. 
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar. 
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. 
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
- Jätteräkor: kokas lätt innan, kyl av, snitta och vik upp.
- Bläckfisk

Grahamsbröd

 
Nyttig och enkelt recept på bröd men också väldigt gott.
 
Det här behöver du:
Recept för 2 bröd.
-6,5 dl grahamsmjöl
-1 dl vetemjöl
-2 dl vetekli
-3 dl linfrö
-2 tsk salt 
-2 tsk bikarbonat 
-2 dl mörk sirap 
-1 l filmjölk
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sirap och filmjök och arbeta snabbt ihop till en lös deg. 
2. Häll degen i två smorda avlånga formar, ca 1 1/2 liter. Eller i en stor form. 
3. Grädda nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Låt bröden stå kvar i formen ca 5 minuter innan de stjälps upp och får kallna på galler. 
 

Köttfärs pirog

 Pirogen är saftig och har en härlig smak utav persilja, med eller utan sallad på sidaan om.
 
Köttfärsfyllning:
Recept för 18 piroger.
Du behöver: 
-1 lök
-200 g skivade råa champinjoner 
-1 dl persilja 
-2 vitlöksklyftor 
-2 tsk basilika 
-2 dl lagrad grovt riven ost 
-300 gram köttfärs
 
Så här gör du:
1. Fin hacka löken och låt den sen fräsa.
2. Lägg i köttfärsen och stek tills köttet får en fin brun färg.
3.Stek champinjonerna i en annan stekpanna .
4. När champinjonerna är klar lägg över den i köttfärsen och löken. Låt fräsa i ungefär 10-15 minuter på rätt svag värme utan lock. 
5. Blanda ner 1 dl persilja, 2 pressade vitlöksklyftor och 2 tsk basilika och 2 dl lagrad grov riven ost. Låt svalna. 
 
Pirogdegen
Recept för 18 piroger.
Du behöver:
-50 g smält margarin
-2 1/2 dl mjölk 
-25 gram jäst
-1 tsk salt
-1 ägg
-8 dl vetemjöl
- sesamfrön 
 
Så här gör du:
1.Blanda ihop allting och låt degen jäsa i 30 minuter.
2. Kavla ut degen till en knappt centimeter tjock platta ungefär 30x65 centimeter. 
3. Bred över den svalna fyllningen.
4. Rulla ihop det hela.
5. Jäs i 25 minuter, pensla sedan med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 170 grader i ca 15-20 minuter. (Tills bröden blir gyllenbrun)
 
 

Indisk dhal



Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja, rapsolja eller ghee (indiskt klarerat smör)
  • 2-3 krm torkad chili eller något starkt
  • 2 tsk garam masala eller het curry
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • salt och peppar
  • ÖVERKURS TILL LINSGRYTA:
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk koriander
  • 1/2 tsk mald kummin
  • 1 krm malen kanel
  • 400 ml kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk
  • Saft från en lime

Tillagning:

  1. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
  3. Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
  4. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater samt vatten. Vill du ha i kokosmjölk så ta uteslut halva vattnet.
  5. Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 25 minuter.
  6. Smaka av med salt, peppar och curry samt chili. En nypa socker kan också göra susen. Klart att servera. Om du vill pressar du över limesaft - då blir linsgrytan extra god.

    Vid sidan av valde vi att ha jasmine ris, bröd och bönor men man får välja själv vad som känns bäst!

pavlova

 
Antal portioner: 8
Ingredienser

4 äggvitor 
2 tsk vinäger 
2 1/3 dl florsocker 
2 tsk majsmjöl 
2 tsk vaniljsocker 
smör till formen 
Fyllning: 
skivad frukt och bär 
3 dl vispgrädde

 

 

Gör så här

1. Marängbotten: Sätt ugnen på ca 110°. Vispa vitorna tillsammans med vinägern till en fast massa. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker. Tillsätt blandningen, lite i taget, under fortsatt vispning tills massan är tjock och blank. Täck bottnen på en 20 cm vid rund kakform med fuktat bakplåtspapper. Smörj formens kant. Häll i smeten och bred ut den så att den blir skålformad. Grädda marängen i ca 1 1/2timme eller tills den är gräddgul. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i ugnen och kallna.

2. Stjälp upp marängbottnen på ett fat och dra bort pappret. Vänd kakan igen på ett annat fat.

3. Fyll den med vispad grädde och garnera med frukt eller bär.


Nougat Crisp

Superenkelt och smarrigt recept för gottegrisar!
 
Du behöver:
1 nougat kaka
150 g nutella
1 l flingor (efter smak men rekomenderar corn flakes)
200 g mjölkchoklad

Till chokladöverdraget:
400 g mörk choklad
½ dl ljus sirap
 
Gör såhär:
Blanda nutella, mjölkchokladen och nougaten och smält det. Häll sedan ner flingorna och blanda. Häll ut smeten på bakplåtspapper som vilar på en plåt och ställ in i frys eller varför inte på balkongen om det är vintertid, så den stelnar. Smält sedan den mörka chokladen i ett vattenbad* och blanda i sirapen. När du är klar med det så breder du ut chokladöverdraget över den stelna smeten och låt stelna igen. När den känns färdig och inte är kletig längre så skär du upp den i bitar och aningen serverar eller lägger undan den till senare.

Chocolate cupcakes



Färgsprakande cupcakes som passar både de yngre och äldre! 

Antal portioner; ca 12 cupcakes

Du behöver:
3 st ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kako
1 st nypa salt
100 g mörk choklad
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smör, häll i gräddfil och kaffe och blanda det sedan med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao, och salt och vän försiktigt ner det i smeten. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad* och blanda sedan ner din smälta choklad. Grädda dina chocolate cupcakes i mitten av ugnen i ca. 15 min och låt svalna. Medans du gräddar dom och de svalnar kan du börja med din cream cheese frosting frostingen!
 
TIll frostingen behöver du:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron saft
100 g philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg
 
 
Gör såhär:
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt. Vispa sedan ner Philadelphiaosten. Färga din din cream cheese frosting i olika färger med hjälp av karamellfärg eller behåll den vit, det är personlig smak! När dina cupcakes är färdig gräddade och de fått svalna en stund så breder eller spritsar du ut frostingen på cupcakesen och dekorerar med valfria läckerheter. Ett tips: jordgubbar passar alltid bra!

*Vattenbad = en skål som står över kokande vatten

Kålrotslåda

 

Du behöver:
1 kg kålrötter (1 kg motsvarar ca 2 stora kålrötter)
2 dl ströbröd
4 dl grädde
1 dl sirap
1 1/2 tsk mald ingefära
1 msk salt
vitpeppar
1 ägg

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°C.
Skala och skär kålrötter i stora bitar och koka dem i lättsaltat vatten under lock tills de är mjuka.
Låt ströbröd svälla i grädde.
Häll av kålrotsspadet, men spara det. Mosa kålrotsbitarna eller mixa dem.
Blanda ströbröd, mixad kålrot, sirap samt mald ingefära, vitpeppar och salt. Vispa upp ägg lätt och tillsätt det. Späd med spadet till lös konsistens. Häll massan i en ugnssäker form.
Strö över ströbröd och mönstra ytan med en gaffel. Lägg några smörklickar ovanpå och grädda lådan i 1 1/2-2 timmar, beroende på om man har en hög eller vid form. Lådan kan frysas.


Hallongrottor

Goda enkla kakor med hallonsylt. Det blir extra gott med kanel i.

Tid: 30 minuter
30 st
Ingredienser:
200 g smör
0.75 dl strösocker
1.5 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0.75 tsk malen kanel
4.5 dl vetemjöl
0.75 dl hallonsylt
Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
Vegetariskt
Utrustning du behöver:
30 st små bakformar
Utrustning som är bra att ha:
elvisp


Gör så här:
Ställ ut små bakformar på en plåt. Sätt ugnen på 200°C.

Lägg smöret i en bunke och häll på strösocker, vaniljsocker och bakpulver. Låt det stå tills smöret blivit rumsvarmt.

Ta en elvisp och kör på högsta hastighet till en jämn smet, alternativ rör med en sked.

Tillsätt kanel och vetemjölet och kör med elvisp till en jämn smet (eller använd sked).

Rulla ut degen till en lång rulle och dela den i 30 bitar. (Om man gjort detta recept någon gång förut så man vet ungefär hur mycket deg det ska vara till varje kaka så behöver man inte rulla ut degen och kan då bara ta en degklutt i taget ur bunken.)

Rulla varje degklutt till en rund boll. Lägg dem i bakformarna.

Ta ditt finger och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.

Lägg hallonsylt i fördjupningen.

Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter.

Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.


Knäck

Visst är väl juletiderna över men knäck kan ju vara gott ändå! Eller kanske för att öva så dem blir perfekta tills nästa jul.


Du behöver:
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl skållad, hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk smör

Gör så här:
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 min. Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.

Kolakakor

 

Du behöver:
200 g smör
1.75 dl strösocker
1.5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
5 dl (310 g) vetemjöl
Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt
Utrustning du behöver:
Elvisp

Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör och strösocker till en jämn smet med elvisp.

Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och blanda till en jämn smet med elvispen.

Tillsätt vetemjölet och kör med elvispen tills smeten "kladdar ihop sig". Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större (se bilder nedan). Tryck ihop degen till en klump med fingrarna. Ta upp degen på bänken och knåda gärna lite så den blir en jämn och fin klump. Dela den i fyra delar.

Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med visst mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning. Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen.

Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.

Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt, lägg dem gärna på galler med en bakhandduk över.


Morotslåda

Du behöver:
Morotslåda/Porkkanalaatikko
1½ dl risgryn (grötris)
½ tsk salt
3 dl vatten
7-8 dl mjölk
6-7 ganska stora morötter
½ dl ströbröd
1 dl grädde (valfri fetthalt, t o m mjölk går bra)
ca 1 tsk salt
½ tsk riven muskot
2 st ägg
1 msk smör (kan uteslutas)

Gör så här:
Koka risgrynen i det saltade vattnet ca 10 minuter.
Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda till gröt, ca 40 minuter.
Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten, kör dem sedan i mixer eller matberedare till en slät massa. Låt ströbrödet svälla i grädde och blanda i kryddor och ägg.
Var försiktig med saltet, det blir lätt för mycket.
Blanda gröten, morotspúren och ströbrödsblandningen.
Häll i smord form, klicka eventuellt på smöret och strö på lite ströbröd.
Grädda i 175 grader i en timma.


Mat

Kroppen och hjärnan behöver mat och vätska för att man ska kunna växa, röra på sig, skratta, tänka och lära sig nya saker. Det finns många sätt att äta bra, och inget som är det enda rätta sättet. 

Kroppen behöver en blandning av olika sorters mat för att må bra. Nästan all mat är bra mat, men vissa saker ska man inte äta för mycket av. Man har också olika behov beroende på vem man är. Dessutom tycker inte alla att samma saker är gott. Middag är ett viktigt mål eftersom det är oftast då man får i sig de viktiga proteinet (från kött) och det kan även vara bra för psyket, om man äter en gemensam middag med sin familj eller vänner då man kan skapa en gemenskap punkt i livet då alla är samlade även om man har mycket för sig.

 

Tigerkladdkaka

En tigerkladdkaka med himmelsk god smak.
 
Det här behöver du:
150 gram smör eller margarin
3 ägg 
4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
4 msk kakao 
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
 
Så här gör du: 
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smörj och bröa en ugnform med måtten 20x25 sm. Smält smöret på svag värme. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta smöret. Blanda mjölet, vaniljsocker och bakpulver. Rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Häll halva smeten i formen.
3. Nu ska du ha halva smeten kvar, blanda då i 4 msk kakao så det blir en jämn och fin smet. Rör försiktigt ner blandningen över den andra smeten och jämna ut med en gummiskrapa. Kakan ska vara gräddas i ugnen i 35 minuter. 

Toast

Lätt att göra, passar perfekt till frukost eller varför inte mellanmål?
 
Du behöver:
1/4 rödlök 
barbequesås
grillkrydda
ost
 
Så här gör du:
1. Sätt på toast- maskinen (du kan använda ugnen också, sätt då på 150 grader).
2. hacka löken till små bitar.
3. Hyvla några skivor ost (du väljer själv hur mycket du vill ha i).
3. Några droppar barbequesås.
4. Krydda med grillkrydda.
 
 

Färgsprakande sockerkaka

Det tar endast 15 minuter att göra och måste gräddas i 40 minuter, lätt och luftig sockerkaka som är god. 
 
Du behöver:
2 ägg 
2 deciliter strösocker 
2 3/4 deciliter vetemjöl
2 teskedar bakpulver
50 gram smält smör eller margarin
1 deciliter mjölk eller vatten 
2 deciliter hallon
2-3 droppar karamellfärg
 
Smaktillsats:
2 teskedar vaniljsocker 
eller riven skal av en tvättad citron.
 
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och ströa en form (1 1/2 liter).
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda mjölet med bakpulver och smaktillsatsen.
4. Rör ned mjölblandningen.
5. Tillsätt det smälta margarinet blandat med vätskan. Rör om till en jämn smet. Använd gärna en gummiskrapa. Arbeta smeten så lite som möjligt efter tillsatsen av mjöl. Kakan kan annars bli seg och låg eller mindre porös, beroende på att den luftt man vispat in i smeten minskar. Seg kan kakan bli om man arbetar upp mjölets gluten. 
6. Häll smeten i formen. Skrapa ur bunken väl.
7. Grädda på galler på nedersta falsen i ugnen i 40 minuter. Stjälp upp kakan efter ett par minuter. Låt den svalna under formen. 
 
Tips:
1. Använder man en mekanisk visp är det bra att lägga en fuktig trasa under bunken. Då står den stadigare. 
2. Om en kaka inte vill släppa formen kan man blöta en duk i kallt vatten och lägga över formbotten. Låt den ligga en stund, så brukar kakan lossna. 

Pannkakor med bär

Mättande och lätt att göra.
 
Det här behöver du:
Recept till ca 10 personer.
2 1/2-3 dl vetemjöl (eller 1 dl grahamsmjöl + 1 1/2 dl vetemjöl)
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
3 dl bär
2-3 msk margarin, gärna flytande
 
Så här gör du:
Blanda mjöl och salt i en hög skål eller tillbringare. Tillsätt häften av mjölken och vispa till en jämn och fin smet. Häll sedan i resten av mjölken. Vispa i äggen och sist i bären.  
Rör ner smält eller flytande margarin i smeten, då behövs ingen extra fett vid gräddningen. Hetta upp en pannkakslagg eller i en stekpanna. Häll i ett tunt lagersmet och sänk värmen. Vicka på pannan så att smeten flyter ut över hela ytan. Beräknad ungefär 3/4 dl smet i en pannkaka. 
 

Sega chokladmuffins

Chokladmuffins som är lätta att göra och ska bara vara i ugnen i 35 minuter!
 
Du behöver:
Recept för ca 20 stycken muffins.
100 g smör eller margarin
2 ägg 
3 dl strösocker 
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
 
Så här gör du:
Smält smöret på svag värme. Vispa ägget och sockret pösigt och rör sedan ner det smälta smöret. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Häll smeten i muffinsformen och grädda i 35 minuter i 150 grader. 
 Du kan självklart göra det i en ugnsform.

Då gör du såhär:
Smör och bröa en ugnsform med måtten 20x25 cm. Sen häller du bara ut smeten i ugnsformen. 
Lycka till!

Pannkakor med en Thailändsk tvist

Inspirerade av thailändska gatuköks-pannkakor. Urläckra och söta!

 

För fyra* personer behöver du

Du behöver:
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
3 msk smör
7-8 bananer
1 burk kokosmjölk


Gör så här:
Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.
Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor.

För att få den Thailändska tvisten på pannkakorna så häller du nu på kokosmjölken (som ersätter exempelvis sylt) och sedan chokladsås och banan skivor.

* Hur många personer receptet räcker till varierar naturligtvis - alla äter olika mycket! Receptet räcker till att steka cirka 16 stycken tunna pannkakor av normalstorlek (cirka 0,5 dl smet per pannkaka). Alltså 4 pannkakor per person.

 


Pannacotta

Du behöver:
2 st gelatinblad
5 dl Kelda® mellangrädde
1⁄2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Till servering:
Bär eller frukt, vi använde hallon som vi lät tina och sedan strödde lite socker över så de inte skulle bli så surt. Smaka av!

Gör så här:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Koka upp grädde och socker i en kastrull. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i grädden så att det smälter. Låt grädden svalna. Rör ner vaniljsockret. Fördela grädden i portionsformar eller glas. Låt stelna i kylen minst 3 tim. Servera pannacottan direkt ur formen med bär som vi använde eller finskuren frukt.

 


Kladdig chokladkaka med cream cheese frosting

Sött och roligt recept.
 
chokladkakan
Det här behöver du:
100 gram smält smör
3 ägg
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 kram salt
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
 
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Rör samman alla ingredienser utom smöret. Tillsätt smöret och rör till en jämn smet. Häll i en form och grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Stjälp upp försiktigt och låt kallna. 
 
Jag har använt den här frostingen tidigare HÄR till cupcakes och jag tyckte den var god till choklad. Så testade den på kladdig chokladkakan och jag rekomenderar verkligen att man ska testa den!
 
cream cheese frosting
klar på 10 minuter
Det här behöver du:
60 gram mjuk smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron saft
100 gram Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg (behövs inte)
 
Så här gör du:
Vispa smör, florsocker, vanlijsocker och citronsaft krämigt.
Vispa i Philadelphiaosten.
Färga din cream chees frosting i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
Bred eller spritsa frostingen på chokladkakan. 

Räksallad och räksmörgås

 
Lätt och god lunch eller varför inte ta det till nästa steg, bjud in vänner på middag!
 
Räksmörgås
Du behöver:
Recept för 4 mackor
-1 kg oskalade räkor 
-sallads blad
-1 tomat
-1/2 gurka
-majonnäs (köpt i affären eller bläddra ner för recept)
-citronsaft 
- 2 ägg
 
Såhär gör du:
Koka upp vattnet och sen lägg ner äggen försiktigt med en sked, låt koka i 8-10 min. 
Skala räkorna och skär gurkan och tomaten i skivor. 
Salladen delar du så det blir lagom stora blad. 
 
Majonnäs
Du behöver:
-4 ägg gulor
-4 dl matolja
-1 matsked fransk senap (går bra med vanlig senap också)
-salt & peppar
 
Såhär gör du:
1. Alla ingredienser ska ha samma temperatur för att undvika att det skär sig.
2. Blanda äggulor, salt, peppar och senap i en skål.
3. Tillsätt oljan försiktigt, i början bara droppvis under flitig vispning.
4. Smaka av med salt och peppar. Om det blir för tjock kan man späda med några droppar vatten
5. Det går även bra att köra alltsammans i en mixer.
 
Räksallad med mango
Du behöver:
Recept för 2 personer.
-1 kg oskalade räkor 
-sallad
-1 tomat
-1/2 gurka
-majs 
-1 mogen avokado 
-1/2 mogen mango
 
Tips:
Köp en omogen avokado ca 1-2 dagar innan så den hinner bli mogen och mjuk när du ska äta den.
 
Såhär gör du:
Skala räkorna. Hacka sedan salladen, tomaten och gurkan i småbitar. Skala avokaden och skär den i så stora bitar som du vill ha den. Du gör samma sak med mangon. 
 
Jag serverade min räksallad med Rhode Islandsås men har också gjort vitlökssås. 
 
Rhode Islandsås
Recept för 4 portioner.
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 3 min 
Klart på: 5 min 
 
Du behöver:
-1,5 dl gräddfil
-1,5 dl majonnäs
-0,5 dl chilisås
-5 droppar tabasco
-1 krm salt 
-0,5 krm vitpeppar 
 
Såhär gör du:
1. Blanda alla ingredienser till en sås i en bunke. Smaka av med salt, tabasco och peppar. 
2. Förvara Rhode Islandsås i kylskåpet i ca 20 min innan serveringen.
 
Vitlökssås
Recept för 4 portioner.
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 3 min
Klart: 5 min
 
Du behöver:
-4 dl matyghurt, grekisk eller turkisk yoghurt (jag använde turkisk yoghurt)
-1-2 klyftor vitlök
-2 msk olivolja (valfritt)
 
Såhär gör du:
-Skala och pressa vitlöken i en skål
-Blanda ner matyoghurt samt olivolja
-Vitlökssåsen är klar att servera!

Smoothie

 
Enkla men goda smoothisar utan socker!
 
Det här behöver du: 
-1/2 dl banan 
-1/2 dl mango
-1/2 dl krusbär 
-1 dl yoghurt
 eller
-1/2 dl banan
-1/2 dl hallon/blåbär
-1/2 dl mango
-1/2 dl apelsin juice 
-1 dl yoghurt
 
Gör såhär: 
Häll ner yoghurten först och sen tillsätter du frukten och eventuellt apelsin juice. 
 
Det finns självklart flera andra frukter som man kan använda men det gäller att blanda frukterna rätt annars kan det gå så fel att du får hälla ut allting. 
 

Nyttiga havrekakor i muffinsformer

Super enkla och super nyttiga amerikanska havrekakor som bara tar ca 10-15 minuter att göra!
 
Det här behöver du:
recept för ca 8 stycken.
-2 1/2 dl fiberhavregryn (vanliga havregryn fungerar också bra) 
-ca 1 1/2 banan (eller 1 stor banan) 
-1/2 dl torkad frukt
 
Smaksättningen:
- 1 msk kanel 
-2 krm vaniljpulver 
(kolla gärna längre ner för mer tips)
 
Gör såhär: 
1. Mosa bananen och rör ihop med grynen.
2. Rör i smaksättningen (kanel och vaniljpulver)
3. Lägg smeten i muffinsformer. Du kan också forma smeten till små kakor och lägga på bakplåtspapper. 
4. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 8-12 minuter 
 
Tips på olika smaksättningar som bör fungera:
kanel, kardemumma, russin, rivet äpple, pepparkakskrydda, gojibär, hallon, kokosflingor, kakao, jordnötssmör, saffran,, carob, mesquite, blåbär,ingefära, kaffepulver, vaniljpulver, hackade nötter, citrusskal eller så kör man bara banan och havregryn. 
 
Man kan också smaksätta dem med det saker man har hemma. Konsistensen är också förvånadsvis bra, hårda  men lite mjuka inuti. 
 

Nyttigt havregrynsbröd

snabbt och nyttigt havregrynsbröd, super god till frukost eller mellanmål. 
 
Det här behöver du: 
Recept för 1 bröd.
-5 dl vatten, ca 37 grader
-50 g jäst
-1/2 msk salt
-1/2 dl sirap
-1/4 dl rapsolja 
-2 dl havregryn 
-4 dl vetekli
-4 dl grahamsmjöl
-5-6 dl vetemjöl special (funkar med vanlig vetemjöl också)
 
Tips:
Sirap fastnar lätt på deciliter måtten på grund utav att den är så kladdig. Om du häller lite rapsolja i deciliter måtten innan du häller i sirapen så fastnar ingen sirap. Lycka till!
 
Gör såhär:
1. Rör ut jästen med vatten, arbeta in övriga ingredienser, till sist så mycket vetemjöl att degen blir smidig. Täck och låt degen jäsa i ca 30 minuter. 
2. Värm ugnen till 225 grader. Knåda degen på bakbordet och kavla sedan ut en platta som täcker ett bakpapper. Flytta pappret till en långpanna. Markera rutor i degen med en sporre eller med en kniv. Täck och jäs i ca 30 minuter. 
3. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Bryt i bitar och låt svalna på galler. 

Chokladsnittar

 
Ljuvliga och maffiga chockladsnittar med florsocker, ett måste!
 
Det här behöver:
Recept för ca 30 personer.
-150 g matfett
-5 msk kakaopulver
-3 ägg 
-3 dl socker
- 1 1/2 dl vetemjöl
-1 tsk vaniljsocker 
- florsocker 
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smörj och ströa med kakaopulver i en form ca 20x30 sm stor.
3. Smält fettet, blanda i kakaon och rör om så att eventuellt klumpar försvinner.
4. Vispa ihop ägg och socker. Rör i fettet sedan mjöl och vaniljsocker. Bred ut smeten i formen. 
5. Grädda på mellanfalsen i ugnen i 25 minuter. 
6. Tag ut kakan, skär den i bitar ca 4x5 cm. Vänd bitarna i florsockret medan det ännu är varmt. 
 

Morotskaka i långpanna

 
Morotskaka med ostglasyr i långpanna är supergod och lätt att göra. Det här receptet på morotskaka måste du prova! 
 
Det här behöver du:
Recept för 30 personer.
- 4 st ägg
-4 dl strösocker
-240 g vetemjöl
-1 tsk kanel
-1 tsk vaniljsocker 
-2 tsk bakpulver 
-200 g smör, smält
-350 g morötter, fint rivna 
 
Glasyr/smörkräm:
-125 g smör, rumsvarmt
-1 dl mjukost
-3 dl florsocker 
-2 tsk vaniljsocker 
 
Gör såhär: 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen och sockret pösigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggblandningen tillsammans med smält smör och rivna morötter. Blanda allt. 
2. bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i i ugnen 20 min. Låt svalna helt. 
3. Vispa med elvisp smör och mjukost. Tillsätt först lite av florsockret och fortsätt vispa tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt resten av florsockret samt vaniljsockret och vispa ytterliga i ca 1 minut. Bred glasyren över kakan. Kyl och skär kakan i rutor. 
 
Historia: Receptet på morotskaka fick Britta av sin syster i början av 90-talet. Av misstag använde hon vanlig svensk mjukost i glasyren och det blev riktigt bra. Kakan blev omåttligt populär på hemslöjden i café i Landskrona, som Britt har haft hand om. Glasyren kan göras på två sätt- antingen smälter man ihop ingredienserna i en kastrull eller så vispas de kallt till luftig smörkräm. 

Choklad brownies

 
 
Hemmagjorda brownies som smakar gudomligt.
 
Du behöver:
Recept för 5-7 personer.
 
-125 g mörk choklad, 64%
-100 g smör, rumstemperat 
-3 dl socker 
-2 st ägg
-2 msk kakao
-1 tsk vaniljsocker 
- 1,5 dl vetemjöl 
-75 g mörk choklad, 70%
 
chokladsås:
-2 dl mellan grädde 
-130 g mörk choklad 
-20 g smör 
 
Gör såhär:
1:
1. Sätt ugnen på 175 grader. 
2. Smält den 64-procentliga chokladen i mikron.
3. Rör ihop smör och socker.
4. Vispa äggen i en separat bunke.
5. Arbeta in de uppvispade äggen i smeten lite i taget och sedan den smälta chokladen.
6. Sikta kakaon, vaniljsockret och mjölet i en bunke och vänd ner i smeten.
7. Hacka den mörka chokladen grovt och vänd den i smeten. 
8. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form, 24x24 cm, och grädda i mitten av ugnen i 30 min. 
 
2:
1. Koka grädden i ett par minuter.
2. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Häll på den varma grädden och rör till en jämn sås. Rör smöret i såsen och servera såsen jummen. 
 
 

Blåbärs- och hallonpaj

 
Blåbär och hallon från skogen eller frysen? En blåbär- och hallonpaj smakar alltid lika bra! Lättvispad grädde eller vaniljglass passar fint till.

Du behöver:
Receptet är för 4-6 personer. 

- 125 g smör eller maragrin
- 3 dl vetemjöl
-1 dl socker
-3-4 dl blåbär och hallon
- ev. 1 msk potatismjöl
 
 Gör såhär:
Sätt ugnen på 200-250 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i blåbären och hallonen och sockra lite lätt. För att få en fastare paj kan du även strö över lite potatismjöl.

Mellanmål/snacks

För att växa och må bra måste kroppen få nytt bränsle regelbundet, precis som en bil måste tankas för att den ska gå att köra. Ett mellanmål ska vara just ett mål mellan huvudmålen, för att hålla blodsockret på en jämn nivå och undvika dippar då tröttheten och suget sätter in. Att sträva efter att äta med tre timmars mellanrum brukar för de flesta innebära att de lyckas få in förmiddags- och eftermiddagsmellanmål samt ett kvällsmål.

Sötsaker

Visst gillar de flesta sötsaker i olika form som t.ex. godis, kakor, choklad eller varför inte en tårtbit. Men att äta med måtta är nyckeln. Socker i sig och vissa ämnen som finns i olika sötsaker kan faktiskt utvecklas till ett beroende.
Choklad, eller snarare kakao  frigör nämligen anandamid som är en kroppsegen cannabinoid och därför är det många som älskar choklad och känner att det får en att känna sig lycklig. Vissa använder sig av sötsaker för att ”tröstäta” och det har ju en psykisk faktor då man försöker dämpa en ångest genom att äta men i slutändan blir det bara värre.

Pre/after workout

Ja att träna är en viktig del i livet och träning gör tillexempel så blodsockret hamnar på en lägre och stabilare nivå, hjärtat pumpar effektivare, stresshormonerna i blodet, som till exempel adrenalin, minskar, muskulaturen blir uthålligare och tar upp och använder fettsyror och glukos bättre vilket stabiliserar blodsockerkontrollen osv. men det man inte får glömma är att för att träning ska bli en positiv och bra sak så måste man även äta rätt! När du tränar gäller det att planera in tiden för målen genom att äta ett huvudmål ca 2-3 timmar eller ett mellanmål 1-2 timmar innan ett träningspass. Då hinner maten sönderdelas och plockas upp i tarmen för att sedan kunna fungera som energi under träningen. Att äta mat direkt innan träning gör att blodet du behöver till musklerna istället fokuseras kring magen för att ta hand om den nytillkomna födan.

Frukost är det viktigaste målet.

Att frukost är den viktigaste måltiden på dygnet var kanske ingen nyhet men det är många som inte tar det på allvar. När kroppen vaknar efter en natts fasta är det bästa du kan ge både kropp och hjärna en ordentligt och nyttig måltid. Äter du frukost startar du kroppens förbränning och ger din kropp de ultimata förutsättningarna att prestera bra under dagen. En bra frukost ger helt enkelt en bra start på dagen och får magen att börja arbeta. 

RSS 2.0