Färgsprakande sockerkaka

Det tar endast 15 minuter att göra och måste gräddas i 40 minuter, lätt och luftig sockerkaka som är god. 
 
Du behöver:
2 ägg 
2 deciliter strösocker 
2 3/4 deciliter vetemjöl
2 teskedar bakpulver
50 gram smält smör eller margarin
1 deciliter mjölk eller vatten 
2 deciliter hallon
2-3 droppar karamellfärg
 
Smaktillsats:
2 teskedar vaniljsocker 
eller riven skal av en tvättad citron.
 
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och ströa en form (1 1/2 liter).
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda mjölet med bakpulver och smaktillsatsen.
4. Rör ned mjölblandningen.
5. Tillsätt det smälta margarinet blandat med vätskan. Rör om till en jämn smet. Använd gärna en gummiskrapa. Arbeta smeten så lite som möjligt efter tillsatsen av mjöl. Kakan kan annars bli seg och låg eller mindre porös, beroende på att den luftt man vispat in i smeten minskar. Seg kan kakan bli om man arbetar upp mjölets gluten. 
6. Häll smeten i formen. Skrapa ur bunken väl.
7. Grädda på galler på nedersta falsen i ugnen i 40 minuter. Stjälp upp kakan efter ett par minuter. Låt den svalna under formen. 
 
Tips:
1. Använder man en mekanisk visp är det bra att lägga en fuktig trasa under bunken. Då står den stadigare. 
2. Om en kaka inte vill släppa formen kan man blöta en duk i kallt vatten och lägga över formbotten. Låt den ligga en stund, så brukar kakan lossna. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0