Hemmagjord sushi

Jag kan verkligen rekommendera detta sushi recept!
 
Sushiris
Du behöver:
7 dl rundkornigt ris, sushiris 
8 dl vatten 
5 msk ris vinäger
5 msk socker
1 tsk salt
 
Så här gör du:
Skölj riset tills vattnet är någorlunda klart. Låt rinna av i durkslag. Mät upp med vatten i en riskokare ock koka riset. Eller mät upp i kastrull och koka 1 – 2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i 15 – 20 minuter. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Låt stå 10 minuter. 
Blanda och värm försiktigt vinäger, socker och salt så att det löser sig. Låt svalna. Sprid ut riset i en ”Hangiri” eller en bredbottnad balja, bunke eller på ett ugnsbleck. Tillsätt sushivinäger. Dela på riskornen genom att dra en “Shamoji” eller slickepott kors och tvärs genom riset. Låt svalna till rumstemperatur. Förvara i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Använd riset så fort som möjligt samma dag, endast i nödfall dagen efter.
 
Maki
Du behöver:
Recept för 7-9 personer, beräkna cirka 4-6 bitar per person. 
En bambumatta (Makisu)
1 Noriblad, torkat blad av sjögräs
en skål med vatten och lite vinäger
nykokt rumsvarmt sushiris, ca 1,5 dl per rulle 
Wasabi (pasta på grön pepparrot) 
fisk och grönsaker i strimlor, exempelvis lax, gurka och avocado se förslag längre ner. 
Beräkna cirka 30 gram fisk per rulle
 
Så här gör du:
Lägg ett blad sjögräs med den blanka sidan nedåt på bambumattan och de största ränderna vågrätt. Blöt handen, ta en hand ris och "smula" ut, sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet, du behöver inte trycka fast det utan bara smula ut det. Lämna 2 cm upp och nedtill. Kläm fast lite wasabi på noribladet uppe vågrätt längs kanten av riset. Lägg strimlor av fisk och grönsaker i mitten på riset. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle. Blöt toppen av noribladet längs kanten och fortsätt rulla ihop hela rullen. Prova några gånger så får du snart kläm på det hela. Låt rullen vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv.
 
Förslag till fyllning av Makirullar: 
- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi 
- Tonfisk samt Wasabi - Gurka samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avocado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
-Morot, gurka,avokado
majonäs, sesamfrön, lax, gurka (California rullar)
Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök.
 
Nigiri – sushi (riskuddar toppade med fisk)
Du behöver:
Recept till cirka 4 bitar per person
En skärbräda, 
En vass kniv
En skål med vatten och vinäger.
Fiskfiléer, skurna i bitar, beräkna cirka 10-15 gram styck, (se förslag
Sushi-ris)
Wasabi
 
så här gör du:
Förbered fisk och ris. Ta upp en bit fisk med vänsterhanden, stryk en fingertopp Wasabi på fisken. Doppa högerhanden i vattnet och forma en liten dolme. Pressa ihop risdolmen och fisken.

Förslag till fiskar och topping till sushi: 
- Lax (Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses)
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. 
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar. 
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. 
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
- Jätteräkor: kokas lätt innan, kyl av, snitta och vik upp.
- Bläckfisk

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0