Indisk dhal
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 2 msk olivolja, rapsolja eller ghee (indiskt klarerat smör)
- 2-3 krm torkad chili eller något starkt
- 2 tsk garam masala eller het curry
- 4 dl röda linser
- 400 g krossade tomater
- 4 dl vatten
- salt och peppar
- ÖVERKURS TILL LINSGRYTA:
- 2 morötter
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk riven, färsk ingefära
- 1 tsk koriander
- 1/2 tsk mald kummin
- 1 krm malen kanel
- 400 ml kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk
- Saft från en lime
Tillagning:
- Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken.
- Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
- Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
- Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater samt vatten. Vill du ha i kokosmjölk så ta uteslut halva vattnet.
- Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 25 minuter.
- Smaka av med salt, peppar och curry samt chili. En nypa socker kan också göra susen. Klart att servera. Om du vill pressar du över limesaft - då blir linsgrytan extra god.
Vid sidan av valde vi att ha jasmine ris, bröd och bönor men man får välja själv vad som känns bäst!
Kommentarer
Trackback