Indisk dhal



Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja, rapsolja eller ghee (indiskt klarerat smör)
  • 2-3 krm torkad chili eller något starkt
  • 2 tsk garam masala eller het curry
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • salt och peppar
  • ÖVERKURS TILL LINSGRYTA:
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk koriander
  • 1/2 tsk mald kummin
  • 1 krm malen kanel
  • 400 ml kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk
  • Saft från en lime

Tillagning:

  1. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
  3. Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
  4. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater samt vatten. Vill du ha i kokosmjölk så ta uteslut halva vattnet.
  5. Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 25 minuter.
  6. Smaka av med salt, peppar och curry samt chili. En nypa socker kan också göra susen. Klart att servera. Om du vill pressar du över limesaft - då blir linsgrytan extra god.

    Vid sidan av valde vi att ha jasmine ris, bröd och bönor men man får välja själv vad som känns bäst!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0